Közélet

Külföldi diák vagy? Óvatosan utazgass!

Tegye fel a kezét, aki szeret más hülyesége miatt szívni! Senki? Akkor valószínűleg az az amerikai diáklány sem élvezi a tortúrát, amit az okozott, hogy a BKK-nál angolul nem érhető el egy olyan információ, amit egyébként épeszű embernek amúgy sem jutna eszébe megnézni. István írta meg az abszurd történetet.

November 4-én, reggel 8:45 magasságában a Deák Ferenc térnél arra lettem figyelmes, hogy tört angolsággal a jegyellenőr hölgy bírságol egy már eléggé kétségbe esett fiatal lányt. Kisebb tépelődés után oda siettem, hogy mi is a gond, tudok-e segíteni. Kiderült, hogy a diáklány New Yorkból jött ide tanulni egy szemesztert és minden érvényes irattal rendelkezik.

isic.jpg

Fotó: isic.hu

Van neki ISIC kártyája (International Student Identity Card, azaz nemzetközi diákigazolvány – a szerk.), bevándorlási hivataltól mindene, a kedves jegyellenőr hölgy mégis, minden áron meg akarja bírságolni. Kérdezem én, hogy miért. A válasz: igaz, hogy van a diáklánynak érvényes ISIC kártyája, viszont azt Magyarországon állították ki és azt a BKK nem fogadja el!

Erre kérdezem én: a külföldi ISIC-et elfogadják? Azt el. Egy ideig osztozkodtam ott a jegyellenőrrel, a diáknak órája lett volna már. Annyit sikerült csak intézni, hogy későbbi bemutatásra beviheti Akácfa utcába az iskolája által adott igazolást, viszont így is lesz 2000 forint kezelési költsége neki. Végül ennyiben maradtunk, hogy majd két napon belül bemutatja a papírt.

Itt a honlapról származó információ: “Valid for students in higher education together with a Hungarian or foreign-issued student ID”. Egy szóval sem említik, hogy nem fogadják el a Magyarországon kiállított ISIC kártyát. Bementem a Deák Ferenc téri BKK irodába, és ott egy öt perces kutatás után kikeresték MAGYARUL, hogy visszaélések miatt nem fogadják el a Magyarországon kiállított ISIC kártyát.

Angolul ezt az információt már sehol sem találták. Annyit tudtak mondani, hogy csak panaszt tudunk tenni és elméletileg a diáklány visszakapja majd a 2000 forintot de legalább 30 nap, amíg az ügyet kivizsgálják. Találkoztatok már ezzel az esettel? Mit lehet még tenni szerintetek? A 2000 forint senkit sem vág földhöz, viszont az idegbaj, amit szerencsétlen külföldi diákoknak csinálnak…

Frissítés:

Levelet küldött a BKK:

A BKV-Figyelőn megjelent Külföldi diák vagy? Óvatosan utazgass! blogbejegyzéssel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy – mint arra a BKK hatályos üzletszabályzata Bérletigazolványok/ Diákigazolvány és kedvezményes helyi tanuló bérletszelvény használata című fejezete is kitér – „A Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak nevű bérlet és környéki helyi tanuló bérlet használatára való jogosultság az alábbi iratokkal igazolható:

– Érvényes magyar diákigazolvány.

– A diákigazolvánnyal nem rendelkezők számára az oktatási intézmény által kiadott, az igazolványrendelet mellékletében meghatározott, diákigazolvány helyett kiadott érvényes igazolás.

– „Magyar igazolvány” és „Magyar hozzátartozói igazolvány”, amelynek (vagy szükséges esetben: amelyhez kiadott pótfüzetnek) a diákigazolvány melléklete érvényes.

– Külföldi (az EU bármely tagállamában vagy Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban kibocsátott, egységes vagy iskolánként eltérő megjelenési formájú) diákigazolvány és nemzetközi diákigazolvány (ISIC) az alábbi feltételekkel. A külföldi és a nemzetközi diákigazolvány a magyar állampolgártól és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személytől abban az esetben fogadható el, ha nappali vagy esti tagozatos tanulmányait az EU bármely, Magyarországon kívüli tagállamában vagy Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban székhellyel rendelkező oktatási intézmény

a) székhelyén folytatja,

b) Magyarországon működő tagozatán folytatja, és diákigazolványán a tanintézménynek a székhelyén használatos megnevezése szerepel.”

A fentiek értelmében az utas, amennyiben nappali vagy esti tagozatos hallgatója egy magyarországi vagy európai uniós felsőfokú tanintézménynek, és azt magyar tanintézmény esetén érvényes, az aktuális félévre vonatkozó matricával ellátott magyar diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványként funkcionáló sorszámozott igazolással, illetve uniós tanintézmény esetén érvényes nemzetközi diákigazolvánnyal vagy az iskola által kibocsátott uniós diákigazolvánnyal tudja igazolni, a felsőoktatási bérletszelvény megvásárlását követően kedvezményesen veheti igénybe a tömegközlekedést. A nemzetközi diákigazolvány – állampolgárságtól függetlenül – nem fogadható el magyar oktatási intézmény tanulójától és az Európai Unión kívüli országokban működő oktatási intézmények tanulóitól.

Jegyellenőreink ellenőrzéskor és pótdíjazáskor a helyszínen nem mérlegelhetik az utasok jó- és rosszhiszeműségét, nem tehetnek különbséget utas és utas között, nem gyakorolhatnak méltányosságot senkivel szemben. Az ellenőrzést végző személyektől határozott, de udvarias fellépést, szabályos és – pozitív, illetve negatív – diszkriminációtól mentes munkavégzést várunk el. Munkatársaink elsődleges feladata a tömegközlekedés jogosulatlanul igénybe vevő utasoktól – korra, nemre, lakóhelyre, egészségi állapotra, szociális státuszra, etnikai és vallási hovatartozásra, bőrszínre, állampolgárságra stb. tekintet nélkül – a társaságunkat megillető jogos pótdíjak beszedése.

Megjegyezzük, hogy több hasonló bejelentés is érkezett hozzánk a közelmúltban. Ezekre mindannyiszor a fentiekhez hasonló választ adtunk. Az utas ügyfélszolgálaton tett bejelentése is megérkezett társaságunkhoz, amelyet megvizsgálva megállapítottuk, hogy az intézkedő jegyellenőr jogszerűen kezdeményezett pótdíjazást a kiállított nemzetközi diákigazolvány miatt, ami nem alkalmas az utazási kedvezmény igazolására. Akkor is jogszerű lett volna a pótdíjazás, ha az utas az amerikai oktatási intézmény által kiadott diákigazolvánnyal vagy olyan nemzetközi diákigazolvánnyal utazik, amelyen az USA-ban székhellyel rendelkező tanintézmény neve szerepel.

A pótdíjazás ebben az esetben akkor lett volna elkerülhető, ha felsőoktatási tanulóbérletét a kormányrendelet szerinti, A/4-es formátumú, az Oktatási Hivatal rendszeréből a magyar felsőfokú intézmény által kinyomtatott, sorszámozott igazolással használja. Függetlenül attól, hogy a pótdíjazás az előírások szerint történt, kivételes és egyszeri méltányosságból az utas által befizetett 2000 forintos bérletbemutatási eljárási díjat visszafizetjük a számára. Erről az utast a bejelentésére adott válaszban az ügyfélszolgálat tájékoztatni fogja.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy angol nyelven is elérhetők a legfontosabb információk honlapunkon az alábbi linkeken:

http://www.bkk.hu/en/monthly-budapest-pass-for-students-2/

http://www.bkk.hu/en/2013/01/tickets-and-passes-available-in-2013/

Ha tetszett a poszt, szavazz a BKV-Figyelőre itt, a Goldenblogon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik