Közélet

Nem jön a troli, késik a gyerek a suliból

Még csak két hete kezdődött el az iskola, de Zuglóban már állandó problémának számít, hogy a helyi trolijáratok rendszeresen kimaradnak, így az utazás kiszámíthatatlanná vált – számolt be levelében egy anyuka, aki a folyamatos késések miatt magyarázkodni kénytelen fia iskolájában.

Mivel még a szeptembernek sincsen vége, és a gyermekem már negyedik alkalommal késik el a trolijáratok lassúsága, és kimaradása miatt, ezért ennek a levélnek a megírásához folyamodok. Zuglóban, a XIV. kerületben lakunk. Két trolijárattal kell reggel mennünk, hogy az Örs vezér tere közelében található Álmos Vezér Általános Iskolába eljussunk.

77_wiki_vinceb.JPGFotó: Wikipedia/VinceB

Optimális esetben ennek a távolságnak a megtételéhez tömegközlekedéssel fél óra kell. Minden reggel 7:00-7:15 perckor elindulunk. Először a 77-es trolival utazunk három megállót. A Komócsy utcai megállónál, átszállunk 82-es trolira, így jutunk el az Álmos vezér útjáig.

A mai napon, hétfőn (és ez sajnos hetente megismétlődik legalább egyszer) 20 percet vártunk a 82-es trolira a Komócsy utcai megállóban. Már három 77-es elment, de a másik járat még mindig nem érkezett meg. Végül az Egressy térig elmentünk a negyedik 77-es trolival, hogy aztán 3-as villamossal, sokat sétálva megérkezzünk az iskoláig. Ismét késtünk 10 percet, és idén ez már a negyedik alkalom, hogy a BKV járatainak hiányossága miatt magyarázkodnunk kell a tanárnőnek.

Úgy gondolom, hogy ezeket a reggeli fennakadásokat figyelembe kell venni és megoldást kell rájuk találni. Ezen a vonalon nagyon sok iskola és óvoda helyezkedik el. A járatokat reggelente rengetegen használják. Vannak olyan napok, amikor már a Vezér utcánál nem lehet felszállni a járatra, mert az emberek, egymás hegyén-hátán lógnak, mint a szőlőfürtök, és próbálnak kapaszkodni iskolatáskákkal, bevásárlószatyrokkal megpakolva.

Problémát jelent az is, hogy csak az első ajtónál lehet felszállni, mert olykor megállónként 10-15 ember is szeretne a járatra feljutni. Ezzel nagyon sok idő kárba vész. A Komócsy utcától nekünk 6 megállót kell megtennünk, és a sok várakozás általában 10-15 perccel meghosszabbítja a menetidőt. Olykor annyi ember szeretne felszállni, hogy a trolin nincsen hely, és meg kell várniuk a következő járatot.

Ugyancsak problémát okoz, hogy a Komócsy utcai, kettős megállóban a trolik sokszor nem várják be egymást, holott sok átszálló van, és a megállóban két troli is megállhat egymás után. Ha elmegy előttünk a 82-es, mert korábban fordul, akkor ugyancsak 10 perceket kell várnunk a következő járatra.

Ráadásul a Vezér utcai megálló útfelújítások miatt át lett helyezve. Az úttestből lett egy rész kialakítva. Egy fából összerakott faszerkezet a megálló. Tudom, hogy a felújítás nem a BKV hatóköre, az viszont igen, hogy a falécek több helyen beszakadtak, és ez igen balesetveszélyes, mert a buszról leszállva az emberek lába beakadhat a résekbe.

Az úttesten kell átszaladni, hogy az iskolát rövidebb idő alatt megközelítsük. Sok ember szeretne átjutni a túloldalra, iskolába, óvodába, de erre csak kerülő által van lehetőség. Egy zebra könnyíthetné a biztonságos átkelést. Szeretném indítványozni, hogy hangolják össze a két trolijáratot, és reggelente a járatok gyakrabban közlekedjenek a csúcsforgalomban.

Szerintem ezzel sok embernek segítenének, mert nyugodt körülmények között, időben eljutnának a munkahelyükre, iskolába, óvodába. Kiegyensúlyozottabban, stresszmentesen kezdődhetne a nap. Szeretném azt mondani a jövőben, hogy ahol lakunk, kiemelkedő az infrastruktúra, és a trolibuszok a legmegbízhatóbb járatok a környéken. Szinte arcról ismerjük már a trolivezetőket, köszönőviszonyban vagyunk, és szeretném, ha ez így maradna. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik