Közélet

Mit ér a térkép, ha megközelíthetetlen?

Az utastájékoztató térkép hasznos, amennyiben odaférünk hozzá. Eszternek nem sikerült, az árusok ugyanis ellepték az aluljárót.

Egy kérdésem lenne. Az aluljárókba és a közterekre kihelyezett utastájékoztató térképek kihez tartoznak? Lehet-e előttük árusítani és az előtte helyet foglaló árus megtagadhatja-e a BKK-bérlettel vagy -jeggyel rendelkező utastól a térképhez való hozzáférést?

Múlt héten csütörtökön a kora délutáni órákban az Örs vezér terén keresztül vezetett az utam. Nem jártam már erre emberemlékezet óta. Természetesen egy térkép volt nálam, de az nem jelölte az általam keresett járat pontos végállomását. Mivel már máshol is láttam, gondoltam, egy ilyen frekventált helyen is lesz utastájékoztató térkép. Lementem az aluljáróba és nem kellett sokáig keresgélnem. Ettől viszont nem lettem okosabb!

örs aluljáró 2.

A térkép előtt egy árus foglalt helyet, rogyásig pakolva portékáival. A térkép alsó részét egy Szent kép takarta el. Mikor odamentem, megkérdezte mit akarok. Mondtam, hogy nem vagyok ismerős a környéken és a térképet szeretném megnézni. Megkértem, hogy tegye egy kicsit arrébb a képet. Közölte, hogy ő egy tapodtat se fog mozdulni. Ha zavarja a kép, vegyem meg, de ez az ő helye!

Rákérdeztem, hogy merre van a 44-es busz végállomása. Nem tudta megmondani, viszont intett egy nagydarab embernek, aki odajött és némi káromkodás közepette felszólított, hogy vagy vásároljak, vagy húzzak melegebb éghajlatra, de ne zavarjam a kereskedést. Jobbnak láttam, ha távozom a helyszínről. Visszafelé ugyanerre vezetett az utam és lőttem két felvételt.

örs aluljáró

Ha már az árusokkal nem tudnak mit kezdeni, nem lehetne ezt a térképet egy olyan helyre tenni, ahol hozzáférhető az erre utazók számára, és nem fogják az árusok se eltakarni? Elég drága mulatság egy ilyen beruházást pusztán faldísznek használni. 

Frissítés

A fentiekkel kapcsolatban a BKK az alábbi reakciót küldte:

Mit ér a térkép, ha megközelíthetetlen? című cikkére röviden reagálva közöljük, hogy a BKK jogosnak tartja felvetését, hogy egy térkép vagy egy utastájékoztatási tábla mit sem ér, ha az rendeltetését nem tölti be, mert megközelíthetetlen. A BKK elfogadhatatlannak tartja a helyzetet, és ezért is üdvözli a fővárosban folyamatosan átfogó ellenőrzéseket végrehajtó közterület-felügyelőkre vonatkozó 2013. október 16-án életbe lépett jogszabályt, amely szerint a közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki, szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek a közterületen árusítók körében. A közterületi ellenőrzések, a közrend védelme a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (korábbi nevén: Közterület-felügyelet) és más hatóságok feladatkörébe tartozik. A BKK minden esetben jelzi az aluljárókban és metrómegállókban észlelt rendellenességeket, és kéri az illetékes hatóságok intézkedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik